Nijmegen

I samma provins som Engbergen (Gelderland) ligger Nijmegen. Trots att Arnhem är provinsens huvudstad, är Nijmegen den största staden i provinsen, med runt 170 000 invånare. Staden ligger på floden Waal, nära den tyska gränsen.

Nijmegen,_stadszicht_vanaf_de_spoorbrug_foto5_2016-03-26_17.47Nijmegen är inte bara den största staden i Gelderland, utan den äldsta staden i Nederländerna. Platsen omnämns redan på romartiden, då romarna under det första århundradet e. Kr. byggde ett militärläger där. År 2005 kunde Nijmegen därför fira sitt 2 000-årsjubileum.

Tyvärr finns det trots stadens långa historia inte många historiska byggnader kvar i Nijmegen, till största delen på grund av andra världskriget. Staden bombades nämligen först av amerikanerna i kriget (som släppte en bombmatta över Nijmegen) och utsattes sedan för kontinuerlig granatbeskjutning i fem månader av tyskarna, efter att den friats från ockupationen. Detta i kombination med att man renoverade staden under 1950-, 1960- och 1970-talen har gjort att man idag bara kan se ett fragment av den gamla stadsmuren och grunden till en amfiteater kvar från romartiden.

Om du har planerat en resa till Nijmegen för att se dessa historiska kvarlevor, men skulle råka ut för något precis innan resan, och till exempel behöver akut tandvård, ska du gå in på distriktstandvarden.se. Då kan du få hjälp snabbt, så att du fortfarande kan åka iväg på din resa.

Leave a Reply

mts_schema