Apeldoorn

Apeldoorn är den näst största staden i provinsen Gelderland, där Engbergen ligger. Apeldoorn har liksom många städer i Nederländerna en lång historia, då staden omnämns för första gången redan på 700-talet, men då som Appoldro. Att bebyggelse växte fram just på den plats där Apeldoorn ligger är inte konstigt, eftersom platsen låg vid korsningen av två viktiga vägar: den mellan Amersfoort och Deventer och den mellan Arnhem och Zwolle.

Trots att människor tidigt bosatte sig på platsen var dock Apeldoorn en relativt obetydlig stad ända fram till 1800-talet, då många större byggprojekt utfördes där, och satte Apeldoorn på kartan. Expanderingen (och återuppbyggnaden) av staden fortsatte även efter andra världskriget.

1024px-Station_Apeldoorn_01Något annat som idag sätter Apeldoorn på kartan är palatset Het Loo, som sägs vara favoritplatsen för Nederländernas kungliga familj att dra sig tillbaka när de vill ut på landet. Ursprungligen var palatset en jaktherrgård för hertigarna av Gelderland, men sedan trehundra år tillbaka har medlemmar av Orange-Nassau-familjen bott i palatset.

En annan sevärdhet i staden är Apenheul, ett zoo med mängder av olika typer av apor. Djurparkens största attraktion är att vissa av aporna får gå runt fritt bland besökarna.

Apeldoorn har tre tågstationer, vilket gör att det är lätt att ta sig till och från staden om man reser inom Nederländderna. Något som alltid är bra att ha med sig på resan, oavsett om den går till Nederländerna och Apeldoorn eller någon helt annanstans, är en bra bok. Man kommer ju garanterat att tillbringa några timmar sittandes under resan, och man vet aldrig när ett flyg eller ett tåg blir försenat och tvingar en att vänta. Då är det perfekt att ta fram sin bok. Idag finns det dessutom smidiga lösningar som gör att det är lätt att ta med sig hundratals böcker utan att de tar någon plats – med tjänster som Storytel får man nämligen tillgång till tusentals e-böcker, som lätt kan läsas på en läsplatta eller surfplatta. Innan man vet ordet av kommer man på det sättet vara framme vid sitt resmål.

Leave a Reply

mts_schema