Arnhem – ett turistmål för den historieintresserade

Inte långt från Engbergen, närmare bestämt knappt fem mil västerut, ligger Arnhem. Arnhem är ett namn som är bekant för alla som är intresserade av andra världskriget, eftersom det var här som militäroperationen Market Garden skedde, eller snarare skulle ha skett. Market Garden misslyckades nämligen. Det var ett försök av de allierade att säkra bron i Arnhem som går över floden Rhen, men istället blev de allierade besegrade under slaget i staden av det tyska försvaret. Att vandra genom gatorna i Arnhem är med andra ord att vandra genom historien för den som har läst på om slaget och dess turer.airborne_cemetery

Ungefär fem kilometer väster om Arnhem ligger Oosterbeek, som också det var inblandat i slaget i Arnhem år 1944. Byn skadades kraftigt under slaget, och dess inblandning i andra världskriget märks idag inte bara på de synliga rester av slaget som finns kvar, utan också på att byns två främsta sevärdheter är kyrkogården för de allierade styrkorna, där framförallt allierade trupper som dog under slaget i Arnhem ligger begravda, och museet om slaget. Museet är relativt litet, men det är ändå ett måste för möpar och andra som är intresserade av andra världskrigets historia. Vid ett besök är det självklart även ett måste att visa sin respekt vid gravarna på kyrkogården. På en plats som är så relativt liten, men ändå får så många besökare, är det viktigt att säkerhetsvakterna har möjlighet att kommunicera med varandra enkelt, för att till exempel kunna förhindra vandalisering av gravarna. Ett komradiosystem är därför ovärderligt. Om du själv behöver hyra komradio för liknande syften, ska du gå in på TPO.se.

Det är dock inte bara krigshistoria som lockar besökare till Arnhem. Staden är nämligen också känd för sina många parker, varav en av de mest kända och mest välbesökta är Park Sonsbeek. Där kan man slå sig ner på en picknick, ta en promenad eller bara sätta sig och njuta av den varierande naturen i denna park, som är en oas i stadsmiljö. Här hittar man sjöar och broar som går över bäckar, hängande träd och stora, öppna grönytor. En park som kan besökas många gånger, med andra ord, precis som staden Arnhem.

Leave a Reply

mts_schema