Tulpaner i Nederländerna

Nederländerna är känt för sina tulpaner och sin blomsterprakt. Blomsterindustrin är en jätteindustri som omsätter stora belopp varje år och blommor är en av landets största exportvaror. Den holländska blomsterindustrin ger över 250 000 heltidsjobb för människor runt om i världen, både direkt och indirekt. Den så kallade ”Tulpanmanin” inträffade 1630 och betraktas idag som världens första ekonomiska spekulationsbubbla. Tulpanpriserna steg som raketer men 1637 kollapsade marknaden igen som ett typiskt börsras.

Blommorna betyder mycket för holländarna och därför är det gott om blomsterprydda parker, innergårdar och stora blomsterfält. Landet har dessutom en stor blomsterturism och folk åker från när och fjärran för att bevittna och njuta av prakten och dofterna på plats i verkligheten.

Keukenhof

Keukenhof är världens största blomsterträdgård med sina 32 hektar. Tulpansäsongen varar mellan mars och april och under den här perioden som parken håller öppet, kan en miljon besökare komma dit. Det finns inte bara tulpaner i trädgården utan även hyacinter, liljor, påskliljor, narcisser, blåklockor och mycket mer. Trädgården har ett nytt tema varje år och förändras därför ständigt. I blomsterträdgården finns paviljonger och växthus där det pågår olika utställningar, och du kan även avnjuta prakten längs bäckar och dammar.

Parken ligger ungefär 30 minuter bort från Amsterdam med tåg eller en timmes bilfärd och är ett måste för blomsterälskare. Det planteras över 7 miljoner blommor och det finns uppemot 800 olika sorters tulpaner.

Eftersom detta land är rena paradiset för blomsterälskaren så kan det kanske vara roligt att släppa det du har för dina händer och flytta dit för att kanske arbeta med tulpaner och andra blommor. På https://www.mowido.se/ kan du få hjälp med att hitta en bostad till ditt nya drömliv. Det finns mycket att göra i Nederländerna och i Amsterdam. Det finns allt ifrån små pubar som är så små att du knappt får plats, till ett hus som är en meter brett vid ytterdörren, alternativt miniatyrmuseum och andra saker – som blomsterauktioner.

Blomsterauktioner

FloraHolland är ett holländskt auktionshus som håller blomsterauktioner för blommor och växter. De har filialer på 6 ställen i Nederländerna, Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk och Eelde. Du kan komma som besökare och titta på hur det går till, men inte handla några blommor på auktionshusen i Aalsmeer, Naaldwijk och Eelde.

Hela 90 % av den holländska blomstermarknaden sker via auktionshusen. Det är en stor apparat och de som är där för att handla sitter vid datorer för att se varor och partier och lägger bud via datorn inne i stora salar. Samtidigt finns växter och blomster på plats för lossning och lastning. Auktionshuset FloraHolland har enligt sin hemsida 5000 medlemmar, 9000 leverantörer av blomster och växter, över 3 500 kunder och 4 500 anställda, så att blomsterhandeln i Nederländerna berör många människor är inte svårt att förstå.

För att kunna bevittna handeln där omkring 20 miljoner blommor och växter säljs varje dag måste du vara på plats tidigt på morgonen. Utbudet kommer ifrån runt 50 olika länder så det är inte bara holländska växter som säljs här. Det är väl värt ett besök.

Leave a Reply

mts_schema