Bygg ett hus med inspiration från Engbergen

Engbergen är en region i Nederländerna som är känd för sina stora, majestätiska träd. Om du planerar att bygga ett nytt hus kan du låta dig inspireras av Engbergens vackra natur och den nederländska arkitekturen. Nederländerna är känt för sin speciella arkitektur med mycket kreativitet och snickarglädje. De räds inte att använda sig av färg och fantasifulla former för att skapa hemtrevliga hem som står i många decennier.

Hos Boverk hittar du ritning för takstolar som passar bra till ett hus inspirerat av Engbergen. Det är husets takstolar som bär upp taket, och med en bra takstolsritning kan du se beräkningar på vilken bärförmåga taket har. Du kan enkelt få hjälp med alla dina behov hos Boverk, som även kan assistera dig i bygglovsprocessen för ditt nya hus. Med en ritning för pålitliga takstolar undviker du fuktskador och fuktbelastning.

Ansök om bygglov

När du ska bygga ett nytt hus finns det många saker du behöver tänka på. Du behöver förstås en passande tomt att utgå från. Som första steg behöver du se över om det går att bygga på tomten, vilket är din uppgift oavsett vad säljaren skriver i annonsen eller vad mäklaren säger. Du kan ta reda på detta hos stadsbyggnadskontoret. Det kan tillkomma olika extrakostnader, vilket du behöver ta reda på i förväg. Förutom tomten och huset behöver du också lägga ut en mängd andra avgifter, vilket ska räknas in i budgeten.

Du behöver ansöka om bygglov vid kommunens stadsbyggnadskontor. Det tar minst en månad att få detta, och kostnaden ligger på mellan 30 000 till 50 000 kronor. Köper du mark av en privatperson kan du också behöva lägga ut en gatubyggnadskostnad, vilket betalas till kommunen. Denna kostnad brukar också ligga på mellan 30 000 till 50 000 kronor. Det kan vara nödvändigt att göra en anslutning till vatten och avlopp, samt till en närliggande elledning.

Förutsättningar för nederländsk estetik

Det är bra att i förväg bestämma sig för vilken sorts hus du vill bygga. Om det rör sig om ett tätbebyggt område är det detaljplanen som styr höjd och storlek, samt ibland också val av färg, fasad och tak. Detta kan påverka möjligheten att bygga ett hus som är tillräckligt inspirerat av den nederländska estetiken, så det är viktigt att ha koll på detta i förväg. Tänk också igenom hur du vill leva i ditt hus, och låt familjen få inflytande. Husets utseende behöver vara avhängigt av familjens intressen och behov. Du behöver sedan anlita en byggledare som står bakom byggets organisation. Byggledaren har full koll på allt kring bygget, från ekonomi till tidsåtgång. För att inte råka på problem behöver du ta goda referenser för byggledaren i förväg. Du kanske kan fråga bekanta och vänner som också har byggt hus tidigare. Andra du kan söka råd från är byggnadsnämnden, banken med flera.

I Nederländerna finns många historiska hus att inspireras av, samt den vackra naturen. Hit hör förstås de fina naturområdena i Engbergen. Du kan skapa ett typiskt nederländskt utseende på huset genom att låta fasaden luta lite framåt, bygga en smal fasad samt inkludera små och välplanerade rum inne i huset.

Leave a Reply

mts_schema